1. syyskuuta 2015

Papilta kysyttyä 32

Pääsevätkö eläimet taivaaseen? Jehovan todistajat?

Pääsevätkö eläimet taivaaseen?

Moni kantaa huolta eläimistä. Syystäkin huolenaihe.

Ortodoksinen kirkko tietenkin kantaa huolta eläimistä ja muusta elämästä. Se on kuitenkin ihmiskeskeinen ajattelussaan. Ihmiselämä ennen kaikkea.

Moni kauhistelee tätä keskittymistä ihmiseen. Ehkä joku näkee siinä syyn nykytilaan ja pahimmillaan jopa rasisminkaltaista spesisismia - laji-rasismia, voisi ehkä sanoa. Toki tässä on aiheelliset huomionsa, mutta vain tiettyyn pisteeseen. Paatuneinkin nykyeetikko ei syö vauvoja, mutta vaikkapa naudanlihaa, jopa karitsaa.

Nykyaikana vallalla on aika ristiriitainen suhde eläimiin. Toisaalta monen eläimen, erityisesti lemmikin, terveydenhuolto on paremmalla tolalla kuin lukuisten miljoonien ihmisten. Samanaikaisesti miljoonat eläimet ovat yksikköjä teollisessa ruokatuotannossa. Kuitenkin myös luonnonsuojelu ja muu siihen liittyvä on lähes arkea ja koetaan tärkeäksi.

Uhri
©Wikipedia

Ortodoksinen kirkko liittää kysymyksen ihmisarvosta kysymykseen Jumalasta. Ilman toista ei ole toista. Ihminen on luomakunnan kruunu. Tämä ei tietenkään tarkoita muun elämän vähättelyä.

Kaikki on Jumalan luomaa ja arvokasta. Eläimet ovat teologian silmissä ihmisen palvelijoita. Kuulostaa ehkä hieman epämuodikkaalta, mutta paljon paremmalta kuin tunnetun valistusajan filosofin luonnehdinta eläimistä koneina.

Tieto on valtaa, sanottiin vuosisatoja sitten. Kyse oli siitä, että kun ihminen nyt hallitsee luontoa, ei edes taivas rajana. Ainakin hän luulee niin. Seuraukset ovat jo pikkuhiljaa olleet aika selvillä. Maapallon tilan kerrotaan olevan hälyttävä.

Välinpitämättömyys eläimistä on varmaankin hyvä alusta välinpitämättömyydelle ihmisiä kohtaan. Vanha viisaus on, että hyveet ovat ikään kuin ketju, ne "linkittyvät" toisiinsa. Paheetkin ovat kytköksissä toisiinsa.

Eläinten ja luonnon kaltoin kohtelu ei varmaan kannusta ihmisten hyvään kohteluun (vaikkakin monien lintujen munat ovat rauhoitettuja, muttei vaikkapa ihmiselämä kohdussa).

©HD Wallpapers

Pääsevätkö eläimet taivaaseen? Taitaa aika monen ihmisenkin taivaspaikka olla auki, leikkisästi vastattuna. Itse kysymys on ehkä nykyajalle tyypillinen, vähän erikoinen.

Suoraa vastausta ei varmaankaan ole. Raamatullinen näkymä tulevasta Jumalan valtakunnasta on kyllä hyvin kattava - voisi sanoa kosminen - mittakaavaltaan. Huokaileva luomakunta pääsee autuuteen.
Silloin susi kulkee karitsan kanssa ja pantteri laskeutuu levolle vohlan viereen, vasikka ja leijonanpentu syövät yhdessä ja pikkupoika on niiden paimenena. Lehmä ja emokarhu käyvät yhdessä laitumella, yhdessä laskeutuvat levolle niiden vasikat ja pennut, ja leijona syö heinää kuin härkä. Ja imeväinen leikkii kyyn kolon äärellä, vastikään vieroitettu lapsi kurottaa kättään kohti myrkkykäärmeen luolaa.

Jehovan todistajat?

Jehovan todistajat ovat näkyvästi esillä siellä missä ihmiset liikkuvat, joskus jopa kirkkojen edessä käännyttämässä.

Ortodoksinen kirkko näkee Jehovan todistajat eksyttävänä lahkona.

Kohdatessan Jehovan todistajan tulee olla kohtelias, eikä väitellä. Jälkimmäinen todennäköisesti vain saa aikaiseksi vielä "kovemman" Jehovan todistajan. Heille saatetaan opettaa, että muut ihmiset (ja erityisesti papit) ovat itse Saatanan vallassa sekä vihaavat heitä. Asiallisesti ja kunnioittaen tulee siis kohdata heidät.

Jehovan todistajat eivät usko Pyhään Kolminaisuuteen. Kristus ei ole heille ihmiseksi tullut Jumala, vaan luotu. Paljon muutakin ei-kristillistä he opettavat. He eivät siis ole kristittyjä.

Jehovan todistajien lehtiä
©Lehtikuva

Jo varhain Isä, Poika ja Pyhä Henki, kuten myös Kristuksen elämä, kuolema ja ylösnousemus olivat uskontunnustusten vakioita. Jopa ulkopuoliset huomasivat tämän, kristityillä oli "tapana kokoontua määrättynä päivänä ennen auringonnousua ja keskenään vuorotellen laulaa Kristukselle niin kuin jumalalle", kuten vanhin ulkopuolien selostus kertoo. Ehkä vanhin rukous Kristukselle lausuu: "Herramme, tule!" (1. Kor 16:22)

Kesti vuosisatoja ennen kuin usko Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen ja siihen liittyvä opetus rukouksen ja riitelyn kautta juhlallisesti tunnustettiin uskontunnustuksissa, jonka teologinen sana on kolminaisuusoppi. Myös usko ja opetus Kristuksesta sai aikanaan uskontunnustuksissa muotonsa.

Raamattu ei tunne sanaa Kolminaisuus, kertovat Jehovan todistajat. Tottahan tämä on, tuttu juttu. Toki ei Raamatussa myöskään ole mainittu Jehovan todistajia (tähän ei riitä Jes. 43:10) tai vaikkapa polkupyörää. Itse sana Jehova on virheellinen tulkinta heprean kielestä, sillä Jahve on oikea ilmaus.

Russell

Jehovan todistajat perusti Charles Taze Russell (k. 1916). Hänellä taustaa sekä kristinuskossa että itämaisissa uskonnoissa. Kalvinismia, vapaakirkollisuutta ja adventismia. Myös tutustumista hindulaisuuteen ja buddhalaisuuteen.

Russellin vaimo jätti hänet aikanaan "henkisen julmuuden" vuoksi. Yksi hänen tunnetuista opetuksistaan oli maailmanlopun tuleminen vuonna 1914, lopuksi on myös ennustettu ainakin vuosia 1915, 1918, 1925 ja 1975.

Russellin muussa opetuksessa on runsaasti kristinuskolle vierasta. Itse Jehovan todistajat nimi on peräisin vuodelta 1931 ja Joseph Franklin Rutherfordin (k. 1942) esittämä.

Jehovan todistajien jäsenten tarkkailusta ja ruodussa pitämisestä on runsaasti tietoa. Tiukka valvonta on myös yksi ikävämmistä asioista tässä yhteisössä, omanlaistaan väkivaltaa. Tarkkailua, eristämistä, uhkailua, kuulustelua ja painostusta.


Papilta kysyttyä -sivulla kootusti kaikki Papilta kysyttyä -kirjoitukset. Sivulla löytyy ohjeet kysymysten lähettämistä varten. Toivottavasti etsimäsi kysymys ja vastaus löytyy.