31. maaliskuuta 2013

Kristus nousi kuolleista!

Tuonela, missä on sinun voittosi? Kristus nousi kuolleista ja hävitti voimasi. Kristus nousi kuolleista ja pahuuden henget tuhoutuivat. Kristus nousi kuolleista ja elämä hallitsee.

Pääsiäinen, Kristuksen ylösnousemus, on "juhlien juhla". Katedraalissa, kirkossa, rukoushuoneessa, kodeissa ja kaikkiaalla sen ilo leviää. Jopa vankileireillä tai vainon aikana.

Kristus nousi kuolleista!
"Sääli, ettei kirkkoon nyt pääse. Viime vuonnakin oli kielto, mutta silti hetkeksi pääsi livahtamaan. Sain todistaa riemua jota tavallisissa kirkoissa harvoin näkee. Palveluksen toimitti metropoliitta ja useita piispoja. Kaikki vankeudessa olevat palvelevat erityisen läpitunkevasti. Niin sanovat uskovaiset. En ikinä ole nähnyt vastaavaa. Eikä tule näkemään enää tuo pieni hautausmaan kirkkokaan... Istumme parakissa apeina... Palaan huoneeseeni, saan idean. – Mitä jos otamme pääsiäisen vastaan täällä? Jollei kirkossa, niin ei kuitenkaan yksin sellissä, vaan ystävien kesken." (Solovetskin GULAG-leiri vuonna 1929)

"Kylässä on pieni pyhäkkö maan alla. Sisäänkäynti on huolellisesti naamioitu. Salassa toimivan papin vierailailessa, hän toimittaa liturgian ja muut jumalanpalvelukset siellä. Jos kylä on varma, ettei salainen poliisi valvo, koko kylä saapuu jumalanpalveluksiin. Ainoastaan vartijat jäävät ulos, varoittaakseen jos tuntematon henkilö lähestyy. Toisinaan jumalanpalvelukset toimitetaan jaksoissa... Pääsiäispalvelus toimitettiin valtion virallisessa toimistotilassa. Sisäänpääsy oli vain mahdollinen erityisellä lipulla, jonka sain hankittua itselleni ja pienelle tyttärelleni. Noin kolmisenkymmentä henkilöä oli länsä, osa oli tuttujani. Vanha pappi palveli ja en koskaan unohda jumalanpalvelusta. Lauloimme hiljaa 'Kristus nousi kuolleista...'." (Kaksi kertomusta Neuvostoliiton vainoista)

Erityisen rakas on Johannes Krysostomoksen (k. 407) pääsiäispuhe. Saarna, joka on lähes rukousta. Se onkin hyvän saarnan tunnusmerkki.
"Se, joka on hurskas ja rakastaa Jumalaa, iloitkoon tästä hyvästä ja riemuisasta juhlasta. 
Yötön yö ©Nicholas Econopouly
Joka on oikeamielinen palvelija, tulkoon riemuiten Herransa iloon. Joka on paastoten kilvoitellut, iloitkoon palkasta. Joka on ensimmäisestä hetkestä työtä tehnyt, ottakoon tänään vastaan oikeudenmukaisen ansion. Joka tuli kolmannen hetken jälkeen, ilolla viettäköön juhlaa. Joka saapui kuudennen hetken jälkeen, älköön lainkaan tunteko pelkoa: kukaan ei menetä mitään. Joka tuli niin myöhään kuin yhdeksännellä hetkellä, tulkoon mukaan hänkin, lainkaan epäröimättä. Joka saapui vasta yhdennellätoista hetkellä, älköön olko huolissaan viivästymisestään, sillä valtias on jalomielinen: hän ottaa vastaan viimeisen niin kuin ensimmäisenkin, hän suo levon yhdennentoista hetken työntekijälle kuten ensimmäisestä hetkestä työtä tehneelle. 
Uskon juhlapito
Viimeisenkin hän armahtaa ja ensimmäisestä pitää huolen: tuolle hän antaa, tälle lahjoittaa. Hän ottaa vastaan teot ja hyväksyy aikeenkin. Hän antaa arvon työlle ja aikomustakin hän kiittää. Siis tulkaa kaikki sisälle Herranne iloon. Niin ensimmäiset kuin toiset, iloitkaa juhlasta. Rikkaat ja köyhät, riemuitkaa toinen toistenne kanssa. Kilvoittelijat ja välinpitämättömät, kunnioittakaa tätä päivää. Te, jotka paastositte, ja te, jotka ette paastonneet, riemuitkaa tänä päivänä. Pöytä on runsas, syökää ylenpalttisuudessa. Älköön kukaan poistuko nälkäisenä, sillä juhlaruokaa on paljon. Riemuitkaa kaikki oikeamielisyyden rikkaudesta. Riemuitkaa kaikki uskon juhlapidoista. 
Aadam temmataan ylös
Älköön kukaan valittako puutetta, sillä yhteinen valtakunta on ilmestynyt. Älköön kukaan itkekö rikkomuksiaan, sillä anteeksiantamus on noussut haudasta. Älköön kukaan pelätkö kuolemaa, sillä Vapahtajan kuolema on meidät vapauttanut: kuoleman hallussa pitämä kukisti kuoleman. Tuonelaan laskeutuessaan hän hävitti tuonelan. Hän tuhosi sen, joka oli hänen lihaansa maistanut. Ja tätä odottaessaan Jesaja huudahti ja sanoi: 'Tuonela kukistui kohdatessaan sinut alhaalla'. (Jes.14:9) 
Riemuitkaa...
Se kukistui ja niin se kohtasi loppunsa. Se kukistui ja se saatettiin häpeään. Se kukistui ja niin se kuoletettiin. Se kukistui ja niin se menetti valtansa. Se kukistui ja pantiin kahleisiin. Se otti ruumiin, mutta kohtasi Jumalan. Se otti maan tomua, mutta kohtasi taivaan. Se otti, mitä näki mutta kukistui siihen, mitä ei nähnyt. 'Kuolema, missä on sinun otasi? Tuonela, missä on sinun voittosi? Kristus nousi kuolleista ja hävitti voimasi. Kristus nousi kuolleista ja pahuuden henget tuhoutuivat. Kristus nousi kuolleista ja elämä hallitsee. Kristus nousi kuolleista, eikä kukaan kuollut ole haudassa. Sillä Kristus nousi kuolleista, esikoisena kuoloon nukkuneista.' (1 Kor. 15:20) Hänelle olkoon kunnia ja valta iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.


Sana papilta -blogi toivottaa sen lukijoille ja kaikille iloista, valoista ja riemullista Herran pääsiäistä, Kristuksen ylösnousemista. Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!