3. maaliskuuta 2013

Katumuksen sakramentti

"Kaiken mitä olet sanonut minulle arvottomalle ja kaiken mitä et saanut sanotuksi joko tietämättömyydestä tai unohtaen, olipa se mitä tahansa, Jumala antakoon sinulle anteeksi tässä ja tulevassa ajassa." (Katumuksen sakramentin rukouksista)

Ortodoksisessa kirkossa katumus on sakramentti. Usein puhutaan synnintunnustuksesta. Ripistäkin puhutaan. Tuttuja ovat ehkä myös riähkä tai synde.

Katumuksen sakramentti on luonnollinen osa kristillistä elämää. Se koskee kaikkia, myös papistoa. Kyse on paluusta ja elämän suunnanmuutoksesta.

Katumusta

Osallistuminen siihen pitäisi olla säännöllistä. Monet osallistuvat siihen suuressa paastossa, pääsiäispaastossa. Toiset osallistuvat kaikissa kirkkovuoden paastoissa, siis neljästi vuodessa, katumuksen sakramenttiin. Toiset tätäkin useammin. Eräs pappi opetti viisaasti, että katumuksen sakramentti on "parhaimmillaan tapa, jota ei ole otettu tavaksi". Hauskasti ortodoksipappi Ioann Krestjankin (k. 2006) tokaisi: "Miettikääpä hiukan, miltä näyttää ihminen, joka ei ole kertaakaan eläessään peseytynyt! Sielukin kaipaa pesua..."

Kirkkoa on verrattu hengelliseen "parantolaan" tai "sairaalaan". Katumuksen sakramentissa sanotaankin: "Katso, tulit parantuaksesi, varo, ettet menisi pois parantumattonana." Tämä ulottuvuus korostaa syntiä "sairauden" kaltaisena ja näin on kyse paljon syvällisemmästä, kuin vain jonkun säännön rikkomisesta.

Kauniisti on ortodoksipappi Sergei Bulgakov (k. 1944) kertonut, että: "Ihmisen kaikki synnit ovat kuin tippa vettä Jumalan rakkauden valtameressä..." Sergein tiestä epäilyksen kautta uskoon on jo oma kertomuksensa.

Bulgakov

Itsetutkiskelu on osa valmistautumista katumuksen sakramenttiin. Paljon meissä on hyvää ja ihailtavaa, mutta on myös muuta. Rehellinen itsetutkiskelu on hyvästä. Paasto on hyvää aika tälle. Paaston hiljainen ja rauhallinen elämätyyli ja paastojumalanpalveluksien tuki ovat suotuisia itsetutkiskelulle.

Metropoliitta Antoni Bloom (k. 2003) vertasi tätä itsetutkiskelua arkeologiseen kaivaukseen. Tällainen etenee varovaisesti, kerros kerrokselta. Löydökset eivät saa mennä rikki. Muu aines poistetaan. Kerros kerrokselta edetään, arasti. Liian rajusta ja holtittomasta etenemisestä syntyy vain vahinkoa ja tuhoa. Itsetutksiskelussa on myös edettävä määrätietoisesti, mutta samalla rauhallisesti. Jos itseensä menee "hengellisellä kaivinkoneella" on jälki rumaa.

Evääksi itsetutkiskeluun voi ottaa Kristuksen opetuksen tai vaikkapa kymmenen käskyä. Ortodoksipappi Alexander Schmemann (k. 1983) suositteli, että pohditaan kolmea suhdetta. Suhdetta Jumalaan, lähimmäisiin ja itseemme.
Uskon heikkous, vähyys ja elävän jumalasuhteen puute. Rukouselämän tila. Jumalanpilkka. Rakkauden puute lähimmäistä kohtaan. Kateus. Juoruilu. Valehtelu. Kiittämättömyys. Kohtuuttomat ja itsekkäät vaatimukset puolisolta ja lapsilta. Aviorikos. Sopimaton, painostava ja epäoikeudenmukainen puuttuminen muiden elämää, vaikkapa lapsien. Puolueellisuus työelämässä. Teeskentely. Ylpeily. Mielistely. Siveettömyys. Rahanhimo. Ahneus. Viha. Välinpitämättömyys. (Otos Paluu-kirjasta)
Yllä on vain pieni otos kaikesta mistä voi kertoa katumuksen sakramentissa. Tärkeää on muistaa, ettei kerro mitä muut tekevät, vaan mitä itse on tehnyt. Katumuksen sakramentin yhteydessä voi myös käydä keskustelua papin kanssa. Saada neuvoja tai opastusta. Ehkä on jotain, joka painaa mieltä.

Pappi on läsnä tukena, todistajana ja sakramentin toimittajana. Hän ei perinteisesti julista anteeksiantoa, vaan rukouksessa kääntyy yhdessä katuvan kanssa Jumalan puoleen ja anoo anteeksiantoa.

Kaikki on vaitiolovelvollisuuden piirissä ja pappia sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus.

Tuhlaajapojan paluu

Nykyään voi pappiin ottaa yhteyttä monin eri tavoin. Puhelimitse, sähköpostitse tai jopa sosiaalisessa mediassa. Myös jumalanpalveluksen yhteydessä voidaan sopia aika tapaamiselle.
Katso, lapseni, täällä Kristus on näkymättömästi läsnä ja Hän ottaa vastaan synnintunnustuksesi. Älä häpeä tunnustamista, älä pelkää äläkä salaa mitään, vaan ilman pelkoa sano kaikki, mitä olet tehnyt, että saisit anteeksi meidän Herraltamme Jeesukselta Kristukselta. Katso, meidän edessämme on Hänen pyhä kuvansa, mutta minä olen vain todistaja, joka olen todistava Hänen edessänsä kaikki, mitä sinä sanot. Mutta jos Sinä jotain salaat niin syntisi tulee sinussa kahdenkertaisena olemaan. Katso, tulit parantuaksesi, varo, ettet menisi täältä pois parantumattomana. (Katumuksen sakramentin rukouksista)


Blogikirjoitus on yleisesitys katumuksen sakramentista, joka on hieman toisenlaisena myös luettavissa Oulun ortodoksisen seurakunnan nettisivuilta ja ilmestyvästä Paimen Sanomat -lehdestä.