28. joulukuuta 2012

Vuosi blogistina

Blogini on nyt vuoden ikäinen. Ensimmäinen kirjoitus julkaistiin joulukuun lopussa vuonna 2011. Se oli alku tälle blogille. Vuoden aikana on tapahtunut paljon. Palautetta on tullut paljon.

Tove lavastajana
Tarve kirjoittaa liittyi äitini kuolemaan. Hän nukkui pois 21.12.2011 sairastettuaan syöpää. Ensimmäinen kirjoitus käsittelikin äitiäni. Käydessäni läpi hänen tietokonettaan löytyi seuraava merkintä Toven päiväkirja-tiedostossa: "Päiväkirjat Lasselle jotta hän kirjoittaisi Suurensuomalaisen romaanin." Oli siellä muutakin:
"Maalata ikoneita, nauttia elämästä, jakaa omia intohimoja muille jatkettavaksi... tehdä hulluja t-paitoja."
Suursuomalaisesta romaanista en tiedä. Kirjoittamaan aloin aluksi opetuspuheita Aamun Koitto -lehteen ja pariin muuhun ortodoksiseen lehteen. Vuosina 2007-2009 olin ortodoksisen opiskelijaliiton OOL:n Logos-lehden päätoimittajana.

Huomasin, että oli mukavaa ja palkitsevaa jäsentää omia ajatuksia kirjoituksen muodossa. En ole kylläkään kokenut olevani mitenkään hyvä kirjoittamaan. Eikä varmaankaan äidinkielen opettajanikaan tätä olisi uskonut. Jumala tuokin monta yllätystä elämän varrelle.

Logos 1/2007
Blogini esikuvana oli kirkkoherra Andrei Verikovin Andrein ajatuksia -blogi. Tykkäsin hänen tyylistään kirjoittaa aiheista laidasta laitaan. Samalla koin, että hän oli edistyksellisenä pappina oivaltanut nettinäkyvyyden merkityksen. Nurmeksen ortodoksinen seurakunta taisi olla ensimmäisiä suomalaisia ortodoksisia seurakuntia joilla oli omat nettisivut. Helsinki ja Lieksa olivat jo seuraavat.

Suomen ortodoksisen kirkon nettisivulla olleet seurakuntien osuudet olivat surullista luettavaa parisen vuotta sitten. "Ei uutisia" ja "ei tapahtumia" luki aivan liian monen kohdalla. Viesti oli selkeä, täällä ei tapahdu mitään, älä vaivaudu.

Vuodessa on tapahtunut paljon. Ortodoksi.net jatkaa hyvää uraauurtavaa työtään. Suomen ortodoksisen kirkon nettisivu on kokenut uudistuksen ja palvelee paremmin.

Tilastoa koko vuodelta
Vuosi blogistina on ollut antoisa. Pian 50 000 blogin näyttöjä on koossa. Keskimäärin blogi saa 50-150 näyttöä. On toki ruuhkaisempiakin päiviä, erityisesti uuden blogikirjoituksen julkaisupäivä. On olemassa kolme selkeää väylää saapua blogiin. Ortodoksi.net on merkittävä. Kiitos kuulu heille tästä, kun he ottivat blogini etusivulleen. Toinen melkein yhtä merkittävä on Facebook. Kolmas uoma käy Googlen ja muiden hakukoneiden kautta.

Ylivoimaisesti suosituin blogikirjoitus on Olut, tupakka ja pyhyys -kirjoitus. Mieltä lämmittävää kiitosta sai aikanaan GULAG-ajatuksia -kirjoitus. Itse kirjailija Sofi Oksanen piti sitä erinomaisena ja totesi: "Tärkeän teeman nostit esille, pahat teot hyvin harvoin tarvitsevat tekijöikseen poikkeusyksilöitä." (sähköpostilla 3.6.2012)

Itse olen henkilökohtaisesti pitänyt Papilta kysyttyä -kirjoituksista. On ollut mukava vastata "kentältä" tuleviin kysymyksiin. Toki on monta muutakin suosikkia. Haaveena on saada vuonna 2013 valmiiksi Uskontunnustuksen äärellä -kirjoitussarja. Suuresta suomalaisesta romaanista en vieläkään tiedä.

Lars ja Susanne
Onhan myös risuja tullut. Asiallista se on aina ollut. Opikseni olen ottanut monesta palautteesta. Vain kerran olen hieman suuttunut. Yritettiin nimettömänä kiertoteitse suitsia kirjoittamistani.

Minun yhteystietoni ovat julkiset, eikä minua kaitseakseen tarvitse esimiesasemassa olevia valjastaa siihen hommaan. En vieläkään tiedä kuka tai mikä taho tämän takana oli. Ihan sama minulle, jos tyyli on tämä.

Erityiskiitos kuuluu vaimolleni Susanne Ahlbäckille, joka on kielihuoltanut kirjoitukseni. Hän on myös usein antanut palautetta kirjoituksistani, heti "tuoreltaan". Paljon olen oppinut ja myös ymmärtänyt paremmin possessiivisuffiksin käyttöä. Kiitos kuuluu myös ymmärryksestä blogikirjoittamiseen kuluvan ajan suhteen. Omalla ajallanihan tätä teen, en esimerkiki työajalla. Oma aikani on myös perheen aikaa. Tuesta kiitän siis heitä kaikkia.

Eipä minulle tämän syvällisempää tullut mieleen vuoden bloggaamisen jälkeen. Koen tämän tärkeäksi ja se on hyvin palkitsevaa. Aina ei onnistu.

Toivottavasti vuosi ollut lukijioille mielenkiintoinen ja antoista. Toivotan hyvää ja armorikasta uutta vuotta. Lainatakseni vapaasti äitiäni, aion:
"Kirjoittaa blogikirjoituksia, nauttia elämästä, jakaa omia intohimoja muille jatkettavaksi... tehdä hulluja oivalluksia."
Esirukouksia pyytäen. Kunnia Jumalalle.