1. elokuuta 2012

Uskonnonopetus - ortodoksipapin ajatuksia

Uskonnonopetuksesta kouluissa on keskusteltu paljon viime aikoina. Parisen ajatusta.

Uutisoinnin taso aiheesta on vaihdellut. Uutinen opettajaopiskelijoiden mielipiteistä tuntijaon suhteen oli erikoinen. 7000 henkilön kyselyyn vastasi 38 henkilöä. Tämän murto-osan mielipiteen perusteella saatiin kirjoittaa sensaatiouutinen: Uskonnonopetusta vähennettävä. Minua ei vaivaa alttius salaliittoteorioihin, mutta utelias mieli ihmettelee tällaista uutisointia. Parempi uutisotsikko olisi ehkäpä ollut: Murto-osa tulevista opettajista on kiinnostunut tuntijaosta.

Suomen ortodoksinen kirkko on toivonut, ettei uskonnonopetusta vähennettäisi kouluissa. Arkkipiispa Leon mukaan opetus luo kansalaistaitoa. "Uskonto on keskeisessä osassa nuorten maailmankuvan muodostumisessa ja siksi perusopetuksessa pitää olla laaja määrä tietoutta sekä omasta että muista uskonnoista", arkkipiispa toteaa.

Uskonnonopetus kouluissa on yleissivistävää, mutta samalla se on kasvatusta. Se ei ole vain Raamatun lukemista. Se on paljon muutakin. Se on myös esimerkiksi tutustumista vieraisiin uskontoihin - ystäviemme, naapureiden ja muiden uskontoihin.

Ensin pitäisi kuitenkin tuntea edes jotenkin omansa. Erityisen tärkeää tämä on uskonnollisille vähemmistöille, esimerkiksi ortodoksiselle kirkolle.

Toki kasvatuksen päävastuu on vanhemmilla - tämä koskee myös uskontoa - mutta koululla on oma roolinsa. Koulumaailma voi toki muuttua. Ei ortodoksinen kirkko siihen kaadu, se on nähnyt vuosituhansien aikana kaikenlaista. Myös kokenut aggressiivisia ateistisia koulumaailmoja.

Seitsemän veljeksen lukkari ©
Voidakseen olla perustellusti jotain mieltä jostakin, niin täytyy tietää edes jotain aiheesta. Muodostaakseen oman suhteensa uskontoon - vaikkapa omaansa - on tiedettävä jotain siitä. Uskonnonopetuksessa annetaan nimenomaan tietoa, eikä opeteta, tai pakoteta, uskomaan. Keskustelu olisi hieman rakentavampaa, jos kasvavassa määrin ymmärrettäisiin, ettei uskonnonopetus ole kuin eräiden seitsemän veljesten oppikokemukset lukkarilla.

”Oman uskonnon opetus” on tärkeä, eikä poista muihin maailmankatsomuksiin tutustumista. Eihän esimerkiksi oman äidinkielen oppiminen sulje pois vieraitten kielten oppimista, mutta ilman äidinkieltä jäävät vieraatkin kielet hankalaksi oppia.


Mielipidekirjoitus
Mielipidekirjoitus on ilmestynyt Kaleva-lehdessä (31.7.). Lehdessä oli otsikko muutettu toimituksen toimesta muotoon "Uskonopetus - ortodoksin ajatuksia". Ohessa kuva mielipidekirjoituksesta lehdessä. Kuvat lisätty tähän blogijulkaisuun mielipidekirjoituksesta.