7. toukokuuta 2012

Papilta kysyttyä 2

Miksi ikoneita suudellaan? Eikö lapsen pitäisi itse päättää? En käy jumalanpalveluksissa, koska pappi oli ilkeä? Voiko ei-ortodoksi osallistua jälkiviinistä ja -leivästä?


Miksi ikoneita suudellaan?

Suutelemalla ikoneita osoitetaan niitä kohtaan kunnioitusta. Samalla tavalla kunnioitetaan myös esimerkiksi ristiä ja evankeliumikirjaa.

Asiaa voi verrata valokuviin rakkaista. Ihminen ei välttämättä suutele valokuvia rakkaistaan, mutta kyllä hän niitä kunnioittaa, arvostaa ja esimerksi pitää pölystä puhtaana. Valokuvissa ei ole niinkään tärkeää paperi tai kehykset, vaan se mitä niihin on kuvattu.

Ikonien kunnioituksen kanssa on kyse suunnilleen samasta. Ikoniin on kuvattu vaikkapa pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä (300-luku). Suutelemalla hänen ikoniaan kunnioitamme ja pidämme arvossa häntä, emmekä niinkään ikonin puuta tai lehtikultaa.

Nikolaos
©Pravoslavie.ru

Kunnioitus ortodoksisessa kirkossa osoitetaan suomalaiselle kulttuurille hieman vierailla tavoilla. Monen mielestä suuteleminen ja muut tavat ovat "eteläisempiä" ja "itäisempiä". Mannermaisia voisi ehkä sanoa. Suomessa kunnioitus ilmaistaan huomattavasti maltillisemmin. Moni suomalainen hätkähtyy jo halauksesta.

Ortodoksisessa kirkossa kehokin on mukana uskonelämässä. Tämä näkyy monella eri tavalla. Yksi niistä on juuri mainittu kunnioituksen osoittaminen suutelemalla.


Eikö lapsen pitäisi itse päättää?

Näin usein ajatellaan liittyen kasteeseen. Ehkä se on ajallemme tyypillistä.

Kaste ei ole "pakkopaita" tai "aivopesua". Kaste on lahja ja mahdollisuus. Ortodoksinen kirkko ei kaipaa robotteja, vaan Jumalan palvelijoita. Lapsen kasvaessa aikuiseksi hän itse ottaa kantaa mitä tehdä ortodoksisella uskollaan. Lapsi itse aikuisena ottaa kantaa saamaansa kasvatukseen, sekä hengelliseen että muuhun.

On hyvä muistaa, ettei lapsi esimerkiksi itse päätä äidinkieltänsä, vaan se ja moni muu asia annetaan perinnöksi lapselle. Ajatus, että lapsi voitaisiin pitää jotenkin "tyhjänä tauluna" ja "vapaana" aikuisuuteen asti, voidakseen silloin itse päättää, on hieman hassu.

Kaste
©Lars Ahlbäck

Ei ole olemassa jotain "tyhjiötä" missä lapsi kasvaa. Sekin on kannanotto, ettei kasta lastaan. Toki asian voi selittää "vapaudella" tai vaikkapa "suvaitsevaisuudella", mutta tämä on vain selittelyä. Parempi olisi suoraan sanoa, ettei halua kastaa lastaan, eikä uskolla ole mitään suurempaa merkitystä - ja näin on jo päätetty lapsen puolesta hyvinkin paljon, vaikka väitettiin lapsen pitäisi itse saada päättää.


En enää käy jumalanpalveluksissa, koska pappi oli ilkeä

Teksti papinristin takana kehottaa pappia olemaan esimerkkinä puheessa, vaelluksessa, rakkaudessa, uskossa ja puhtaudessa (ks. 1. Tim. 4:12). Nämä eivät ole vain kauniita sanoja, vaan pappia velvoittavia.

Ei tule hylätä osallistumista jumalanpalveluksiin. Venäläinen ortodoksipappi vertasi kerran tilannetta elokuvissakäymiseen. Käymmehän elokuvateatterissa vaikkakin joku elokuvaohjaaja tekee huonoja elokuvia. Eivät kaikki elokuvaohjaajat tee huonoja elokuvia tai sellaisia joista emme pidä. Vertaus ei ehkä ole paras mahdollinen, mutta sisältää ajateltavaa.

Jumalanpalvelus

Tulee käydä jumalanpalveluksissa ja yrittää muistaa, että ortodoksinen kirkko on jotain paljon paljon enemmän kuin yksi - tai useampikin - ilkeä pappi. Kaikki papit vastaavat aikanaan Kristuksen peljättävällä tuomiolla tekemisistään.


Voiko ei-ortodoksi osallistua jälkiviinistä ja -leivästä?

Jälkiviini ja -leipä liittyy ehtoollisesta osallistumiseen. Ehtoollisesta osallistumisen jälkeen "pyhillä käynyt" voi nauttia jälkiviiniä ja -leipää. Tällä huuhdellaan suu ehtoollisen jälkeen ja samalla se on vahvistuksena ankaran ehtoollispaaston jälkeen.

Ei-ortodoksin ei tule nauttia jälkiviiniä ja -leipää. Hänhän ei ole osallistunut ehtoollisesta. Toki tiedän, että vieraanvaraisuuden nimessä jossakin ei-ortodoksit saavat nauttia jälkiviiniä ja -leipää.

On hyvä muistaa, ettei jälkiviini ja -leipä ei ole vieraanvaraisuutta varten. Voisi sanoa, että kirkkokahvit ovat tätä varten ja sinne ovat kaikki tervetulleita.


Papilta kysyttyä -sivulla kootusti kaikki Papilta kysyttyä -kirjoitukset. Sivulla löytyy ohjeet kysymysten lähettämistä varten. Toivottavasti etsimäsi kysymys ja vastaus löytyy.