7. huhtikuuta 2012

Totisesti nousi!

Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!
Христос Воскресе! Воистину Воскресе!
Kristus är uppstånden! Sannerligen uppstånden!

Pääsiäinen on juhlien juhla. Se on juhla vailla vertaa. Kristuksen kärsimys, kuolema ja ylösnousemus on on kiistatta uskon ydintä.

Kristuksen ylösnousemus
Tänäkin päivänä kaikki ovat kutsuttuja pääsiäisen iloon. Tämä ilo on kantanut kristittyjä läpi vuosituhansien. Se kantaa yhä ja jokainen on kutsuttu jakaamaan tätä iloa.

Ylösnousemuskertomuksissa on paljon eroavaisuuksia. Eräiden mielestä jopa sovittamattomia ristiriitoja. Moni raamatuntutkija ja professori on täpinöissään niiden äärellä. Helposti kuitenkin unohtuu oleellinen.

Kertomuksissa ei ole niinkään ristiriitoja, vaan ne ovat elävää todistusta Ylösnousseen kohtaamisesta. Tämä on osoitus niiden aitoudesta. On todettu, että rikostutkimuksissa vain keksityt valetarinat ovat aukottomia ja siistejä - aidot ja rehelliset lausunnot ovat eläviä ja aitoja kaikissa ristiriitaisuuksissaankin.

Ihmiset kohtasivat Ylösnousseen omalla erityisellä tavallaan. Esimerkiksi itkevä Maria Magdalena kohtasi Kristuksen haudalla ja Pietaria hämmensi avattu ja tyhjä hauta. Johannes tunnisti Kristuksen järven rannalla. Emmauksen tien vaeltajilla meni aikansa tunnistaa Ylösnoussut. Kristuksen voi myös kohdata epäilyksen tiellä. Tämä oli Tuomaan tie eikä häntä hylätty, vaikka hän totesi olevansa epäuskoinen, vaan hänet kutsuttiin mukaan seuraavalla viikolla. Lopulta Kirkon vainooja Paavali kohtasi vastoin kaikkia odotuksia Ylösnousseen.

Aleksandr Men
Ylösnousseen kohtaamiset jatkuvat omaan aikaamme asti. Keskuudessamme on olemassa Marioita, Pietareita, Johanneksia, Emmauksen tien vaeltajia ja myös Tuomaita sekä Paavaleita. Tai sitten sekoitus heidän kokemuksiaan. Kaikki kohtaavat omalla tavallaan Ylösnousseen.

Kauniisti on venäläinen pappi Aleksandr Men (k. 1990) kirjoittanut:
"Ylösnoussut Kristus ei ole nähtävissä, mutta ilmestyy selvästi jokaiselle meistä. Kuka tahansa, joka elämänsä aikana on edes hetken vaistonnut toisen maailman läheisyyden - on kohdannut Ylösnousseen Herran. Hän tulee jokaisen luokse, koputtaen sydämen ovelle ja löytää kaikille sopivat sanat. Meidän tehtävämme on kuunnella ja vastata koputukseen, sillä Herra on tullut pelastamaan, elävöittämään ja muuttamaan, ei vain kaikkien vaan meidän jokaisen elämän."