14. huhtikuuta 2012

Nyt on pääsiäinen

Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!
Христос Воскресе! Воистину Воскресе!
Kristus är uppstånden! Sannerligen uppstånden!

Ortodoksinen kirkko juhlii parhaillaan pääsiäistä. Kyseessä on "juhlien juhla". Juhliminen ei rajoitu vain pariin päivään. Ensin oli pitkä paasto ja sitten pitkä juhla-aika.

Pääsiäisen juhlakausi loppuu vasta keskiviikkona ennen helatorstaita. Jumalanpalveluksissa, kodeissa ja muualla raikuu Kristus nousi kuolleista -veisu. Toivotamme myös Kristus nousi kuolleista, johon vastataan Totisesti nousi. Monella muullakin tavalla pääsiäinen näkyy koko juhlakautena. Itse asiassa se on mukana koko vuotena "pieneksi pääsiäiseksi" kutsutussa sunnuntai-päivässä.

Ylösnoussut tempaa Aadamin ja Eevan tuonelasta.

Maailmanmeno on jo jättänyt pääsiäisen taakseen. Ei se sitä oikein viettänytkään väittäisin. Pitkän viikonlopun jälkeen "maailma" on jo palannut visusti arkeen, mitä se sitten onkaan. Moni saattaa kokea astuvansa "vieraalle planeetalle", kun tulee jumalanpalveluksesta maailmanmenon keskelle. Meno on päämäärätöntä ja jotenkin eksynyttä. Normaaliksi sitä usein kutsutaan, vaikka väittäisin toisin.

Haaste on nyt pääsiäinen juhla-aikana pitää pääsiäinen elävänä mukana jokapäiväisessä elämässä. Maailma tätä ei tue. Se tukee sitä yhtä vähän kuin vaikkapa paastoamista. On haastellista sekä paastota että juhlia nykymaailmassa.

Kotimme "ikoninurkka" pääsiäiskoristeltuna.

Pieni esimerkki elävästä elämästä. Ruokakaupassa kassalla eräs rouva otti asiakseen valistaa poikaani Antonia. Aiheena oli Antonin pääsiäissuklamuna. "Ei pääsiäismunia enää syödä", rouva tiesi sanoa. Tähän Anton tokaisi: "Nyt on pääsiäinen." Kaksivuotias Anton oli oikeassa, iäkäs rouva väärässä.

P.S. Suosittelen lukemaan viisi muistelmaa pääsiäisen vietosta Neuvostoliiton Solovetskin vankileirillä. Ne voi lukea täältä: Pääsiäinen Solovetskissa - Viisi muistelmaa vankileiriltä. Yhteen muistelmaan liittyy myös erään Solovetskissa vankina olleen piispan opetus, joka löytyy Ristinmerkki silmillä -blogikirjoituksessa.