9. maaliskuuta 2012

Facebook-lakko

Tein päätöksen jättää Facebook vähäksi aikaa. Asiaan ei liity suurta draamaa, vaan yksinkertaisesti koin, että olisi hyväksi hieman ottaa etäisyyttää siihen "maailmaan".

En ole mikään kovan luokan Facebook-käyttäjä. En esimerkiksi hätääntynyt, kun Facebook oli kaatunut ja poissa käytöstä taannoin. En saanut tapahtuneesta vieroitusoireita tai sen sellaista. Toki käytän Facebookia keskivertoa enemmän. Kuvaavaa monen kiintymyksestä Facebookiin on, että itsekuriani on kehuttu, kun vähäksi aikaa jätin Facebookkaamisen väliin.

Lapsena kuulin Gulliverin retket -tarinan (1700-luku). Isä luki meille lapsille paljon satuja, kertomuksia ja kirjoja. Minulle ei ole jäänyt paljoankaan mieleen tästä Jonathan Swiftin (k. 1745) kirjoittamasta kertomuksesta, mutta muistan hyvin kohdan kuinka lilliputit sitovat Gulliverin maahan lukuisin köysin. En muista miten Gulliverin seikkailut päättyivät tai oikeastaan mitään muuta kuin Gulliverin sitominen maahan lukuisin pienin köysin. Mielestäni tämä on hyvä kuva riippuvuksiin sidotusta ihmisestä.Yksittäisinä ne eivät ole paljon, mutta yhdessä ne sitovat ihmiset tukevasti maahan.

Gulliver sidottuna maahan lilliputtien toimesta.

Paaston aikana voi vähitellen yrittää irtaantua omista "köysistään". Irroittamalla ne yksitellen ihminen saa mahdollisuuden "hengittää" ja "liikkua". Köysien irroittamisessa paasto ja sen elämäntyyli on apuna. Monet elämän "köysistä" eivät ole pahoja itsessään, mutta ymmärrän hyvin kokemuksen, että lukuisat "köydet" tuntuvat pitävän ihmistä vallassaan. Usein ihminen kokee olevansa nukke narujen päässä ja lukuisat menot juoksuttavat ihmistä, eikä toisin päin.

Metropoliitta Antoni Bloom (k. 2003) on opettanut hienosti luopumisen tuomasta vapaudesta. Eräs ihminen halusi kovasti kelloa. Hän otti sen käteensä ja puristi tiukasti päästämättä kellosta irti. "Nyt se on minun, yksin minun", hän mietti tyytyväisenä. Metropoliitta Antoni kuitenkin huomautti, että tämä ihminen on ehkä saanut kellon, mutta menettänyt kätensä.

Facebook on viime aikoina pyörittänyt minua enemmän, kuin minä sitä. Päätin siis ottaa etäisyyttä siihen. Varmankin palaan siihen, mutta enemmänkin isäntänä kuin orjana. Netti on kiistatta verkko - puhutaan verkostoitumisesta, mutta se voi yhtä hyvin olla verkko mihin juututaan, ja kaikki liikkuminen vain sitoo siihen kiinni tiukemmin.