7. tammikuuta 2012

Ristinmerkki silmillä

Ristinmerkki on muuttunut vuosisatojen varrella. Varhaisimpina aikoina se esimerkiksi tehtiin peukalolla otsaan. Tarpeen tulleen sitä on tehty myös silmillä.

Neuvostoliiton ensimmäisinä vuosikymmeninä Venäjän ortodoksista kirkkoa vainottiin ankarasti. Eräs pappi vietti useita vuosikymmeniä vankileireillä. Suurimman osan näistä vuosista hän "työkseen" siivosi ulkovessoja. Näin hän kertoi: "Mille tahansa leirille minut lähetetiin, sain heti tämän tehtävän. Ehkä asiasta mainittiin tiedoissani. Se oli raskasta työtä, erityisesti talviaikaan. Talviaikaan piti hakata irti ulosteet ja sitten kuljettaa pois tai kantaa puulaatikossa. Haju tunkeutui vaatteisiin, käsiin ja kasvoihin. Muut vangit karttoivat minua, pilkkasivat ja joskus pahoinpitelivät. Leirijohdolle tuotti erityistä iloa määrätä papit tekemään tällaisia tehtäviä. He sanoivat: 'Tämä on juuri sinulle sopiva työ, olethan pappi.'"

Ilarion kuvattuna vuonna 1929 leirillä
Papille eniten tuskaa aiheutti ristinmerkin mahdottomuus likaisin - suomeksi sanottuna paskaisin - käsin. Hän ei voinut tehdä ristinmerkkiä. Uusmarttyyri arkkipiispa Ilarion Troitski (1886-1929), joka itse kuoli leireillä kokemansa kaltoinkohtelun vuoksi, antoi papille seuraavan neuvon: "Älä tee ristinmerkkiä likaisella kädellä, vaan katso ylös, alas, oikealle ja vasemmalle. Näin olet tehnyt ristinmerkin silmilläsi ja päästyäsi peseytymään tee ristinmerkki kädelläsi."