1. tammikuuta 2012

Isä muille, ei itselleen

Ortodoksipappia kutsutaan usein isäksi. "Isä Johannes, haluaisin kiittää sanoistasi", saattaisi joku vaikkapa sanoa Johannes nimiselle papille.

Heti alkuun on todettava, että sana isä ei ole titteli. Se ei siis ole arvonimi, joka on aseman, tehtävän tai jonkun muun seikan takaama nimi. Sellaisia ovat vaikkapa kirkkoherra, rovasti, presidentti tai puheenjohtaja. Nimitys isä on sen sijaan kunnioittava puhuttelu.

Ero näiden kahden välillä tulee esiin siinä, että yllä kuvattuja arvonimiä ei suoranaisesti tarvitse ansaita. Kirkkoherran toimessa oleva pappi on kirkkoherra arvonimeltään tekee hän mitä tahansa. Se on hänen tittelinsä. Niin kummalliselta kuin se ehkä kuulostaa, ei esimerkiksi kirkkoherraa tarvitse pakosta kutsua isäksi.

©Pravoslavie.ru

Papin kutsuminen isäksi on kunnioituksen, arvostuksen ja jopa rakkauden osoitus. Hänet tunnistetaan ja myös siksi tunnustetaan seurakunnan isäksi. Nimen siis antavat seurakuntalaiset, ei missään nimessä pappi itse.

Pappi ei voi itse vaatia ketään kutsumaan itseään isäksi. Kirkkoherraksi hän voi vaatia itseään kutsuttavaksi, muttei isäksi. Pastoriksi, rovastiksi tai jollain muulla arvonimellä voi vaatia itseään kutsuttavan muttei isäksi. Tämän vuoksi ei ole mielestäni oikein, että papit esittelevät itse itsensä isänä (kirjeissä, puhelimessa tai muualla). Titteli ja nimi riittää. Tai miksi ei vaikkapa pappi se ja se. Pelkkä nimikin usein käy hyvin.

Patriarkka Pavle
©Pravmir.ru

Serbian ortodoksisen kirkon edesmennyt patriarkka Pavle (k. 2009) kirjoitti asiasta näin.
Pappi ei ole "isä" itselleen, vaan muille. Hän on sitä seurakuntalaisille. He luonnollisesti kunnioituksesta kutsuvat häntä "isäksi", muttei papin itsensä pitäisi antaa sellaista nimitystä itselleen. Samanlainen suhde on nimityksien piispa ja Korkeasti Pyhitetty välillä. Muut kutsuvat piispaa Korkeasti Pyhitetyksi tai isä esipaimeneeksi mutta hän ei itse voi kutsua itseään näin ja sanoa: "Minä, Korkeasti Pyhitetty, jouduin menettelemään näin..." En minä allekirjoita: "Minä, Korkeasti Pyhitetty, Pavle..." Minä allekirjoitan: "Siunaten, piispa Pavle."